Tien dingen NIET te doen bij peesklachten in de onderste ledematen

Over peesklachten en de behandeling bestaan veel misverstanden. Lees wat u vooral niét moet doen als u deze klachten heeft.

De laatste jaren heb ik meerdere keren scholing gehad van professor Jill Cook. Zij is een absolute expert op het gebied van pezen, peesklachten en peesrevalidatie. Van haar leerde ik wat u niet moet doen wanneer u peesklachten heeft. Deze tien punten deel ik graag met u.

1 Volledige rust
Het oude gezegde use it or lose it geldt ook voor pezen. Enkel en alleen rust vermindert het vermogen van de pees om belast te kunnen worden. Het beïnvloedt op een negatieve manier ook de spier die aan de pees en aan het lichaamsdeel vastzit. Hierdoor kan de pees op termijn nóg minder belasting verdragen. Echter, u moet pijn niet negeren (zie punt 4). De pees moet belast worden tot het niveau dat de pees kan verdragen. Vervolgens moet dit niveau langzaam worden opgebouwd.

2 Het ondergaan van passieve therapieën
Behandelingen die niet gericht zijn op het vergroten van het vermogen van de pees om belast te kunnen worden, zijn op de lange termijn meestal niet nuttig. Deze behandelingen verminderen de pijn hooguit voor korte tijd. Behandelingen zoals elektrotherapie en ijs, verminderen de pijn slechts tijdelijk. Als de pees weer wordt belast, komt de pijn terug.

3 Injectietherapieën
Gedegen wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Injecteren van stoffen in een pees niet effectief is. Veel injectietherapieën zijn gebaseerd op de foutieve veronderstelling dat pezen genezen zoals andere weefsels, en dat een degeneratieve (slijtage) pees het vermogen heeft om weer te herstellen tot een normale pees.
Het advies: laat je niet injecteren in een pees, voordat is gebleken dat een goed oefenprogramma niet effectief is.

peesklachten

4 De pijn negeren
Doseer de belasting op de pees. Pijn is een signaal dat de belasting te veel is (geweest). Verminder het onderdeel van de training dat de overbelasting heeft veroorzaakt (zie punt 10).

5 De pees rekken
Naast de belasting op de pees bij sporten, bestaan er compressiebelastingen op de pees als die maximaal is gestrekt. Bij de meeste pezen leidt rekken alleen maar tot meer compressiekrachten. Dit is slecht voor de pees. Als je spieren gespannen zijn, gebruik dan massage om ze wat te ontspannen.

6 De pees masseren
Een pijnlijke pees betekent dat deze is overbelast en geïrriteerd. Het toevoegen van meer energie door de pees te masseren, geeft waarschijnlijk nóg meer klachten. Soms zullen pezen direct na massage beter voelen, maar geven meer pijn als ze weer worden belast. Zoals vermeld in punt 5, kan massage van de bijbehorende spier wel nuttig zijn.

7 Zorgen over de echo, foto of scan van je pees
Je zou kunnen schrikken van de beelden van de pees gemaakt met echo’s en MRI. De woorden die worden gebruikt door medici zoals degeneratie en scheuren, kunnen je doen afvragen of de pees wel belast moet worden. Er zijn echter duidelijke aanwijzingen dat ook degeneratieve pezen (pezen die slijtage vertonen) getraind of belast kunnen worden. Zeker als de belasting op de pees geleidelijk wordt opgebouwd.

8 Bezorgd zijn dat de pees scheurt
Pijn werkt als een bescherming van je pees. Het zorgt ervoor dat je het rustiger aan doet. De meeste mensen die een pees hebben gescheurd, hadden nooit eerder pijn, hoewel de pees substantiële degeneratie vertoonde (zie punt 7).

9 Nemen van short cuts bij de revalidatie
Stappen overslaan binnen de revalidatie werkt niet. De pees moet de tijd krijgen om kracht en capaciteit (vermogen tot belasten) op te bouwen. Dit kan wel 3 maanden of soms zelfs langer duren. De langetermijnresultaten zijn goed wanneer de juiste revalidatie wordt gevolgd. Andere therapieën die herstel beloven geven meestal slechts verbetering op korte termijn, waarbij de pijn terugkeert als de pees weer wordt belast.

10 Niet weten welke belasting te groot is voor de pees
De grootste belasting voor je pees is wanneer je het gebruikt als een veer zoals bij springen, van richting veranderen en sprinten. Alle belasting die deze eigenschappen niet in zich meedragen zijn lage belastingen voor een pees. Oefeningen met gebruikmaking van gewichten en oefeningen die langzaam worden uitgevoerd, vormen geen zware belasting voor de pees, maar kunnen wél een gunstig effect hebben op de spieren.

Samenvattend

Revalidatie door middel van oefentherapie is de beste behandeling voor peesklachten. Een progressief oefenschema begint met een krachtprogramma en wordt uitgebreid met meer explosievere oefenvormen waarbij ook het uithoudingsvermogen wordt getraind. Dit geeft de juiste belasting op de pees. Zo worden op de lange termijn de beste resultaten bereikt. Lukt het je niet zelfstandig? Wij helpen je graag. In onze praktijk zijn Nicole Bezemer en Joost Wichers gespecialiseerd in peesrevalidatie.

Op deze informatieposter staan voor u de punten overzichtelijk bij elkaar.

Met vriendelijke groet,
Joost Wichers