Looptherapie bij etalagebenen

Wat is looptherapie en wie heeft er baat bij? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld leg ik uit wat de behandeling voor mensen met etalagebenen inhoudt.

Wat zijn etalagebenen?
De Latijnse benaming voor de vaatziekte etalagebenen is claudicatio intermittens (CI). In de medische wereld wordt deze aandoening ook wel perifeer arterieel vaatlijden genoemd. Bij deze aandoening zijn de slagaderen in de benen vernauwd, waardoor de doorbloeding niet optimaal is. Daardoor krijgen de benen te weinig zuurstof, terwijl ze tijdens het lopen juist extra zuurstof nodig hebben. Pijn in de benen door verzuring is het gevolg. Waar de naam vandaan komt? Mensen met dergelijke klachten staan vaak even stil voor een winkelruit om de pijn te laten zakken. Vandaar de naam etalagebenen.

De cliënt
Ik ben sinds enkele jaren claudicatiotherapeut en heb meerdere cliënten behandeld met etalagebenen. Een aansprekend voorbeeld is Truus te Kronnie. Truus komt in mei 2016 voor het eerst bij ons vanwege rugklachten. Omdat Truus in de horeca werkt, loopt ze veel korte afstanden. Daardoor wordt door diverse artsen niet direct de link gelegd met claudicatio intermittens. Na onderzoek door een vaatchirurg van het SKB stelt hij de diagnose CI en verwijst Truus door naar onze praktijk. Die korte lijnen zijn er doordat zowel de vaatchirurg als ik zijn aangesloten bij het ClaudicatioNet, een netwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. Gelukkig maar, want door die diagnose kan ik beginnen met het geven van gesuperviseerde looptraining aan Truus.

De intake en het onderzoek
Tijdens het intakegesprek vertelt Truus dat ze al sinds 2013 klachten heeft. Ze bezoekt diverse specialisten en slikt veel pijnstillers. Niets helpt; in mei 2016 is de situatie zo slecht dat Truus nog geen 100 meter kan lopen zonder pijn in haar benen te krijgen. Na het intakegesprek volgt de eerste test op de lopende band. Op basis van een protocol dat is opgesteld door het ClaudicatioNet, worden aan de hand van vaste snelheden en het toenemen van de hellingshoek van de loopband, 3 zaken gemeten:

– Wanneer treedt voor het eerst pijn in de benen op.
– Op welk moment zou de cliënt willen stoppen met lopen (dit is de functionele afstand).
– Bij welke afstand kan de cliënt echt niet meer verder vanwege pijn in de benen (maximale afstand).

Vooral dit laatste is belangrijk! Deze ‘verzuringsprikkel’ stimuleert het lichaam om nieuwe bloedvaatjes aan te maken. De nieuwe bloedvaatjes vormen een omleiding om het verstopte bloedvat, waardoor de spieren een betere doorbloeding krijgen. De pijnklachten treden daardoor pas in een later stadium op en de loopafstand neemt toe. Behalve de looptest moet de cliënt ook enkele vragenlijsten invullen, waaruit eveneens blijkt of vooruitgang is geboekt.

etalagebenen

Intensief trainingsschema
Aan de hand van de uitkomst van de looptest stel ik een Gesuperviseerde LoopTraining (GLT) op. Die supervisie is nodig, omdat een cliënt doorgaans niet geneigd is om ver genoeg door te lopen wanneer pijn ontstaat. Daarom is het ook belangrijk dat ik de cliënt motiveer. Het doel van de behandeling is dat Truus de afstand vergroot die ze zonder pijn kan afleggen. Bijkomend voordeel is dat het proces van slagaderverkalking wordt vertraagd.

Het resultaat
Truus is een volhouder, en dat betaalt zich uit! Al na 4 weken merkt Truus dat ze langere afstanden kan afleggen. Terwijl ze voor de behandeling nog geen 100 meter kon lopen zonder pijn in haar benen te krijgen, loopt ze op het eind van de behandeling (december 2016) met gemak 3 kwartier. Daarbij is ze ook nog eens gestopt met roken en dat is natuurlijk geweldig! Roken is immers een van de grootste risicofactoren bij deze aandoening. Truus is tevreden; ze heeft haar doel gehaald en daardoor heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Een geweldig resultaat!

Tips van de claudicatiotherapeut
Net als Truus is stoppen met roken natuurlijk het beste wat iemand kan doen bij etalagebenen. In het algemeen is een gezonde levensstijl – niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en drinken – van belang. Mensen vinden het soms moeilijk om hun levensgewoonten aan te passen. Truus is het gelukt; zij wandelt iedere dag. Het allerbelangrijkste is dat je het voor jezelf doet en je kwaliteit van leven wilt veranderen!

Robert Slaats

Lees meer over looptherapie of over Robert Slaats