Oncologische fysiotherapie

Kanker is een veel voorkomende ziekte. Na de diagnose kanker staat het leven van iemand op z’n kop. Al snel na de diagnose beginnen de oncologische behandelingen zoals operaties, radiotherapie of chemotherapie. Allemaal behandelingen die de tumor aanpakken, maar die ook een aanslag op het lichaam zijn, zowel fysiek als psychisch. Dankzij de verbeterde behandelmethodes en diagnostiek overleven steeds meer mensen kanker. Maar als de behandelingen afgelopen zijn, kampen veel mensen echter met blijvende klachten. Zoals afname in lichamelijke fitheid, ernstige vermoeidheid op verschillende vlakken en mensen ervaren een lagere kwaliteit van leven.

Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat fysieke (lichamelijke) training een positief effect heeft op de kankergerelateerde vermoeidheid en de kwaliteit van leven bij mensen tijdens én na de oncologische behandelingen. Onlangs is er weer een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd (27 juni 2017) waaruit blijkt dat fysieke training bij de fysiotherapeut na afloop van de chemotherapie een meerwaarde is voor het herstel van patiënten met kanker.

De ‘REACT-study’ is een grootschalig onderzoek waar negen ziekenhuizen en 22 fysiotherapiepraktijken aan deelnamen (in totaal 277 patiënten). Deze patiënten werden onderverdeeld in drie groepen: hoog-intensieve training, laag-tot-matig intensieve training en de wachtlijstcontrolegroep. De trainingen bestonden uit kracht- en duurintervaltraining. Uit het onderzoek bleek dat bij de patiënten in de trainingsgroepen, het uithoudingsvermogen verbeterden, de vermoeidheid verminderde en de kwaliteit van leven verbeterde. Daarbij had hoog-intensieve training nog een groter effect vergeleken bij laag-tot-matig intensieve training.
Dit onderzoek laat nogmaals het belang zien van fysieke training bij de fysiotherapeut, na afloop van de oncologische behandelingen.

Onze collega Nienke is sinds vorig jaar bezig met de Master oncologische fysiotherapie om zich volledig te specialiseren in het behandelen van deze patiënten.

Wil je meer weten over oncologische fysiotherapie en wat dit voor jou kan betekenen, neem dan contact met ons op en vraag naar Nienke.