COPD training is voor mensen met een longaandoening als astma en COPD. Klachten als benauwdheid, problemen met inspanning, het ophoesten van slijm en vermoeidheid zijn het meest voorkomend bij deze aandoeningen. Komt u voor de eerste keer? COPD training begint met een intake om te inventariseren wat uw beperkingen en mogelijkheden zijn in uw dagelijks leven. Daarnaast worden testen gedaan om uw conditie en spierkracht te meten. Ook nemen wij een aantal vragenlijsten met u door en vragen naar uw doelen. Dit is de basis van het behandelplan. De fysiotherapeut richt zich samen met u op het verbeteren van uw inspanningsvermogen en kortademigheid.

Trainingsprogramma bij COPDCOPD training bij De Rooy Fysiotherapie Winterswijk

Het trainingsprogramma wordt afgestemd op de oorzaak en ernst van uw aandoening. Daarbij wordt gelet op een adequaat bewegingstempo en een goede ademregulatie tijdens inspanning, om zo het gevoel van kortademigheid te beïnvloeden. De therapeut begeleidt u ook bij bij het doseren van de dagelijkse activiteiten om het vertrouwen in uw eigen lichaam te herwinnen. Het revalidatieprogramma duurt drie maanden en er wordt twee maal per week getraind.

Testen en meten

Testen en meten nemen binnen dit traject een belangrijke plaats in. Zowel halverwege als aan het einde van het traject worden dezelfde testen/vragenlijsten afgenomen als tijdens de intake. Tijdens de revalidatietraining worden het zuurstofgehalte, de zwaarte van de inspanning en hartfrequentie gemeten en geregistreerd. Tijdens en/of na het traject worden uw vorderingen, in overleg met u, teruggekoppeld naar uw longspecialist en/of longverpleegkundige.

De COPD fysiotherapeute bij De Rooy fysiotherapie is Nicole Bezemer.

Wilt u meer informatie over longaandoeningen en COPD? Kijk op www.longfonds.nl of bekijk deze video over COPD.