Hoofdpijn; iedereen heeft er weleens last van. Vaak houdt het enkele uren aan, of duurt de hele dag. Dat is vervelend, maar ernstig wordt het pas als u door hoofdpijn minder of zelfs helemaal niet kunt werken. In dat geval kan de fysiotherapeut u helpen, door fysiotherapie of manuele therapie in combinatie met oefeningen. Wij stellen in overleg een behandelplan op dat bij u past.

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn of hoofdpijn als bijwerking van medicijnen. Hoofdpijnklachten kunnen echter ook ontstaan bij hoge bloeddruk of bij diabetici. De symptomen verschillen per soort hoofdpijn. Uit onderzoek blijkt dat vooral spanningshoofdpijn en hoofdpijn die voortkomt uit de hoge nekregio goed te behandelen zijn met fysiotherapie. Blijf er daarom niet mee rondlopen!

Hoofdpijnbehandeling

hoofdpijn

Eerst gaan we met u in gesprek. Daarna onderzoeken we alle factoren die de pijn kunnen veroorzaken en/of in stand houden. De behandeling bestaat uit:

  • Informeren, adviseren en u meer vertellen over hoofdpijn met als doel u zoveel mogelijk inzicht in en kennis over uw klachten te geven. Welke factoren beïnvloeden uw pijn in positieve en in negatieve zin? Hoe kunt u deze zelf beïnvloeden? Zo hopen wij dat de klachten verminderen, verdwijnen en u weer grip krijgt op uw leven.
  • Bijhouden van het hoofdpijndagboek. Waardoor ontstaat uw hoofdpijn? Dát achterhalen is natuurlijk belangrijk. Het invullen van ons hoofdpijndagboek is een goed hulpmiddel. Onze fysiotherapeut, maar ook uw huisarts, kunnen hieruit belangrijke informatie halen.
  • Oefentherapie. De fysiotherapeut leert u welke oefeningen u kunt doen om de spieren in uw nek en schouders te versterken/ te ontspannen. De eenvoudige oefeningen kunt u thuis herhalen.
  • Behandeling van uw nek en schouders door de (manueel) therapeut.

In welke mate deze elementen aan bod komen, hangt sterk af van de aard van uw hoofdpijn. Gelukkig is er vanuit wetenschappelijk onderzoek steeds meer bekend over het effect van een behandeling door de fysiotherapeut.

Zelftest

Wilt u weten wat de oorzaak van uw klachten zou kunnen zijn? Doe dan de hoofdpijnzelftest. De test is bedoeld om uit te zoeken welke informatie voor u relevant is. De test is geen vervanger van het bezoek aan uw huisarts of aan onze fysiotherapeut. Komt u voor een afspraak? Dan kunnen we de test bespreken!

Wilt u meer informatie over de diverse soorten hoofdpijn, de kenmerken en oorzaken? Bekijk de video.