Heeft u pijn als u loopt en moet u regelmatig stilstaan zodat de pijn kan wegzakken? De kans is groot dat u last heeft van etalagebenen, oftewel claudicatio intermittens (CI). Uit onderzoek* is gebleken dat looptherapie de effectiefste manier is om de klachten terug te dringen. Fysiotherapeut Robert Slaats is gespecialiseerd claudicatiotherapeut.

Etalagebenen, wat zijn dat?

De term etalagebenen is eigenlijk het bekende symptoom van de vaatziekte claudicatio intermittens (CI). Bij deze aandoening zijn de slagaderen in de benen vernauwd, waardoor de doorbloeding niet optimaal is. Tijdens het lopen hebben uw benen extra zuurstof nodig. Omdat de slagaderen zijn vernauwd, krijgen uw benen juist te weinig zuurstof, met pijn door verzuring tot gevolg. Waar de naam vandaan komt? Omdat mensen vaak even voor een winkelruit stilstaan tot de pijn wegtrekt, noemt men deze aandoening ‘etalagebenen’.

Looptherapie bij etalagebenen

Looptherapie door de claudicatiotherapeut

Claudicatiotherapeut Robert Slaats stelt samen met u een trainingsschema op. Hij begeleidt en motiveert u tijdens de gehele behandeling. Het doel is de afstand die u pijnloos kunt lopen, te vergroten. Tevens wordt het proces van slagaderverkalking vertraagd.

ClaudicatioNet

Robert Slaats is aangesloten bij het landelijke netwerk ClaudicatioNet. Dit is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt.

Wilt u meer informatie over etalagebenen en de meerwaarde van fysiotherapie? Bekijk dan onderstaande informatievideo of deze infographic. Heeft u vragen over de behandeling? Neem dan contact op.

* Innovative strategies for intermittent claudication: towards a stepped care approach and new outcome measures, Hugo Fokkenrood, 11 juni 2015, Universiteit Maastricht