Bij manuele therapie heeft de fysiotherapeut zich na de basisopleiding fysiotherapie 3 tot 5 jaar gespecialiseerd in de verscheidenheid aan klachten binnen het bewegingsapparaat. De manueel therapeut verdiept zich vooral in de anatomie en neurofysiologie, oftewel de werking en functies van het zenuwstelsel. Ook heeft de manueel therapeut een uitgebreidere ‘gereedschapskist’ in de vorm van manuele vaardigheden. Daardoor kijkt hij naar alle aspecten, die bij een klacht aan het bewegingsapparaat een rol kunnen spelen.

Manuele therapie door Nicole Bezemer

Vaardigheden manueel therapeut

Een van de specifieke vaardigheden van een manueel therapeut zijn de gewrichtsmanipulaties van de wervelkolom of van de gewrichten van armen/benen. Deze geven vaak een zacht knappend of krakend geluid, maar zijn niet pijnlijk. De cliënt ervaart direct meer  bewegingsvrijheid van de betreffende gewrichten. Door het ontspannen van de spieren vermindert de pijn.

Via de huisarts of rechtstreeks

Uw arts kan u naar de manueel therapeut verwijzen, maar u kunt ook zonder een verwijzing bij hem terecht. Allereerst vindt een screening plaats. Daarbij wordt onderzocht of er een indicatie is voor manuele therapie, of dat het verstandig is uw klachten eerst door uw huisarts te laten bekijken. Is manuele therapie nodig? Dan volgt een vraaggesprek en onderzoek. Wij proberen uw klachten zo goed mogelijk in beeld te krijgen.

Behandelplan manuele therapie

De manueel therapeut informeert naar persoonlijke- en omgevingsfactoren die kunnen samenhangen met uw klachten. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van uw klachten, maakt de therapeut vaak gebruik van vragenlijsten. Aan de hand van de uitkomsten van het vraaggesprek en het onderzoek wordt, samen met u, een behandelplan opgesteld, een prognose gegeven en een afspraak voor verdere behandeling gemaakt.

Bekijk de video met uitleg over manuele therapie.  

De manueel therapeuten bij De Rooy Fysiotherapie zijn:

Nicole Bezemer

Robert Slaats

Joost Wichers

Tjitske Woordes-van Amersfoort