Eén op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische of langdurige pijn. Deze mensen zijn vaak ten einde raad; zij hebben diverse artsen en specialisten geraadpleegd, maar de oorzaak van hun pijn is nog altijd niet gevonden. ‘U moet er maar mee leren leven’, krijgen ze vaak te horen. Herkent u dit? Pijneducatie kan u verder helpen. Pijneducatie heeft als doel u te leren begrijpen waarom u pijn heeft, terwijl er geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor is. Door dit inzicht kunt u beter omgaan met chronische pijn. Pijneducatie is geen garantie dat de pijn volledig verdwijnt, maar deze neemt wel af, wordt draaglijk en bevordert waar mogelijk uw herstel.

Chronische pijn is complex

Langdurige pijn

Chronische pijn heeft vaak geen duidelijke oorzaak, duurt langer dan 3 maanden en is moeilijk te genezen. Denk aan aanhoudend lage rugpijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dergelijke pijn heeft een grote impact op iemands leven, is gecompliceerd en heel persoonlijk. Pijneducatie verschilt daarom per cliënt. In een uitgebreide intake brengt de fysiotherapeut alle onderdelen in kaart die de klachten veroorzaken of in stand houden. De psychosomatisch fysiotherapeut kan een rol spelen bij de behandeling. Psychische factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat pijn niet overgaat. Onze gedachten, ons gedrag en emoties kunnen pijnklachten in stand houden. Soms zijn psychische klachten een belangrijke oorzaak van pijnklachten.

Kennis bevordert kans op herstel

Pijneducatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het begrijpen van uw pijn is een essentieel aspect om herstel mogelijk te maken. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op herstel groter is naarmate cliënten hun pijn leren begrijpen. De wetenschap heeft zich de afgelopen tien jaar op dit vlak sterk ontwikkeld. Er zijn belangrijke ontdekkingen geweest die bijdragen aan het verklaren van aanhoudende pijn.

Online programma en boek

Bij pijneducatie gebruiken wij een online programma. Op deze site vindt u tips om beter te leren omgaan met pijn, en krijgt u nieuwe inzichten in hoe pijn werkt. Ook hebben we een informatieboek ontwikkeld. Dit boek krijgt u mee zodat u besproken onderwerpen thuis kunt teruglezen en meer kunt leren over hoe pijn functioneert in uw lichaam.

Video en toolkit

Wilt u meer informatie over pijn? Bekijk de video: Begrijp de pijn (5 minuten), of download de pijn-toolkit. De pijn-toolkit is een handig boekje met goede tips voor mensen met langdurige pijnklachten. Het is een leidraad om u op weg te helpen met het zelf aanpakken van uw chronische pijnklachten.

De pijneducatie specialisten bij De Rooy fysiotherapie zijn Judith de Vries-Salemink en Joost Wichers.